Kategorier
Rörmokare

Stockholms bästa rörmokare

Att fixa med rördragningar är något som erfarna rörmokare gjort i många år i Stockholm. Trasiga rör, stopp i avlopp – rörmokarna löser det mesta i rörväg.

Under 1200-talet grundade Birger Jarl det som skulle komma att bli Stockholm. Stockholm som sedermera skulle bli Sveriges huvudstad. Det fanns andra städer som aspirerade på att bli huvudstad för Sverige under den tiden. Diverse krig och uppror gjorde att andra aspirerande platser inte var aktuella. En del av dem hamnade exempelvis under dansk flagg istället.

Ett par hundra år senare, år 1436, fick Stockholm sina stadsprivilegier. Stockholm var därmed rikets största och både ekonomiskt och strategiskt viktigaste stad. Ytterligare 200 år senare, år 1634, blev Stockholm formellt förvaltningscentrum. Då valde man att flytta hit såväl kungahus som riksdag, och regeringen flyttades permanent till staden.

Rörmokare ett yrke med gamla anor

Vad bidrog staden Stockholm till att just bli Stockholm? Främst var det ju att många flyttade från landet till staden. Då krävdes nya yrken i staden. Här byggdes husen tätare än på landet och man kunde inte odla sin egen plätt på samma sätt. Många hantverksyrken utvecklades och fick egna utbildningar.

Ett yrke som man sett spår av i arkeologiska utgrävningar är rörmokare. Fynden man hittat visar att det fanns rörledningar redan under 1200-talet i Stockholm. Från början trodde man att det var ganska enkla ledningar. Flera arkeologiska utgrävningar har visat att det varit avancerade rörledningar. Bland annat har man hittat det i exempelvis gamla bostadsområden som man grävt ut.

Rörmokare uppdaterar rören

Utvecklingen har sedan gått vidare och idag har man ofta andra material än vad man haft under 1200-talet och framåt. Faktum är dock att en del av teknikerna än idag kan användas när man ska reparera gamla historiska rördragningar. Det är dock få som bor som människorna på 1200-talet. Även om det finns gamla hus i Stockholm så är det inga rör från 1200-talet kvar.

När man ska renovera så behöver man ringa rörmokaren för att uppdatera rören. Detta för att de inte ska spricka och gå sönder. Då kan det bli allvarliga skador i bostaden som tar lång tid att rätta till. Renoverar man exempelvis ett kök eller ett badrum så är det därför bra att byta ut gamla slitna rör mot nya.

Ring rörmokaren vid stopp i rören

Renoverar man ett badrum exempelvis får man räkna med att det tar lite tid för hantverkarna. En del arbete behöver göras i en viss tidsplan för att det ska bli korrekt. Det gör att rörmokaren får komma tillbaka i omgångar för att göra olika moment medan de andra hantverkarna gör sina delar. 

En välgjord badrumsrenovering som gjorts på rätt sätt kommer att hålla i många år framöver. Både rörledningar och andra saker. Har alla hantverkare haft rätt behörigheter så gäller även försäkringen om något ändå skulle gå sönder. Andra gånger kan det handla om att rörmokaren behöver lösa ett stopp i ett rör eller avlopp. Har ett rör gått sönder så det rinner vatten – ring rörmokaren direkt för att få hjälp.