Kategorier
Värmepump

Det lönar sig att installera en värmepump i Stockholm

I Stockholm där det kan bli riktigt kallt är det väldigt lönsamt att installera en värmepump. Men hur mycket kostar en värmepump och vilken ska man välja?

Ett bra och effektivt värmesystem gör att man kan sova gott om nätterna och att man slipper oroa sig för höga värmekostnader. I en stad som Stockholm, där det kan bli riktigt kallt under vinterhalvåret, är det extra lönsamt att installera en värmepump. En värmepump är miljövänlig eftersom den är så effektiv men också för att den inte bidrar till några miljöfarliga utsläpp.

För några år sedan var det bara bergvärmepumpen som klarade att leverera värme när det var riktigt kallt, men så är det inte längre. Därför är det många som idag väljer att installera en luftvärmepump eftersom det går snabbt och är billigt i jämförelse med en bergvärmepump.

Så gör du din värmepump ännu mer effektiv

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på och som gör att värmepumpen blir mer effektiv. Framför allt gäller det att minimera värmeläckaget genom att se till att man har bra fönster. I vissa fall kan det också vara värt att isolera vinden. Även värmepumpens placering kan ha betydelse för hur effektiv den är, speciellt när det gäller luftvärmepumpar som blåser ut värmen.

En luftvärmepump fungerar bäst i hus med en öppen planlösning. Viktigt är att man monterar inomhusdelen på ett ställe utan väggar som hindrar luftflödet. På väggen mitt emot en dörröppning brukar vara det bästa. Men man kan även montera flera inomhusdelar och koppla dem alla till utomhusdelen.

Anlita alltid en expert på värmepumpar i Stockholm

Vill man installera en värmepump lönar det sig att använda sig av totalentreprenad eftersom det ofta blir billigare. Men man slipper också företag som skyller på varandra om något inte fungerar eller går sönder. Ett företag som erbjuder totalentreprenad kan förutom att hjälpa till att hitta rätt pump och installera den, även sköta service och underhåll.

Det finns flera företag som är experter på värmepumpar i Stockholm. Ta in kostnadsförslag från minst två olika firmor. Tänk på att det lönar sig att välja en firma som arbetar med mer välkända och beprövade märken som man vet är av bra kvalitet. Då får man en värmepump som håller i minst tjugo år och som kräver minimalt med service.