Kategorier
Okategoriserade

Pålning – ett alternativ vid byggnationer 

Alla som ska bygga måste först och främst ha en stabil grund att sätta byggnaden på. Utan detta så kommer den byggnad man reser att drabbas av exempelvis sättningsskador och börja luta i framtiden. Något som innebär att man också kan drabbas av höga kostnader och en massa arbete med att korrigera skadorna. 

Ska du bygga ett hus så blir arbetet med grunden ett av de absolut viktigaste momenten och det handlar inte om något nödvändigt ont som du snabbspolar dig förbi i jakt på att få börja bygga på allvar. Utan en stabil grund – ingen stabil byggnation. 

Marken avgörande för om pålning behövs 

Det avgörande i detta är också att anpassa arbetet med grunden utifrån vilka markförhållanden som finns. Vissa kan ha turen att se att det räcker med att gräva och sedan gjuta en platta. Andra däremot, de inser ganska snabbt att den mark man ska placera byggnaden på kräver andra lösningar. 

Handlar det om lös jord, om sand eller om exempelvis leriga jordmassor så kan pålning vara det bästa – och enda – alternativet. Pålning innebär att man slår ned pålar i berg och att man sedan kan låta grunden vila på dessa. Pålning kan även ske via exempelvis borrning. Oavsett vilken teknik som används så handlar det om att genomföra en förstärkning av marken och genom detta kunna bygga även där markförhållandena inte är optimala. 

Undersök innan – och välj rätt företag

Pålning innebär en extra utgift i samband med att man ska bygga. En absolut nödvändig sådan, men därmed inte sagt att du ska betala för mycket pengar. Vårt råd är att du alltid tar in offerter från olika företag som erbjuder pålning. Skillnaden i pris kan vara väldigt stor och du kan definitivt tjäna många kronor på att jämföra innan. 

Kom dock ihåg två saker: det kan vara svårt att veta hur långt man måste borra eller slå för att förankra pålarna i någonting fast – ju längre, desto dyrare – och var även medveten om att du kan använda ditt Rot-avdrag för pålning. Priset kan således bli lite högre än den initiala offerten säger, men det är även ett pris du kan påverka genom att använda Rot.