Kategorier
Golv

Golvslipning i Stockholm ger glänsande golv

Om trägolven i din bostad börjar se slitna ut, kan du anlita en firma som utför golvslipning i Stockholm. Efter behandling kommer golven att återfå sin glans.

Genom att slipa kommer ett gammalt och slitet golv att bli av med de märken och vattenskador som kan ha uppstått. Äldre parkettgolv är dessutom ofta lagda för hand av skickliga hantverkare. Att riva ut ett sådant golv skulle vara ett helgerån och en skymf mot den golvläggare som lagt golvet.

Går det att slipa alla typer av trägolv? En given förutsättning är att golvets ytskikt är tillräckligt tjockt. Om golvet slipats flera gånger under sin livstid, finns det risk att golvet gjort sitt. Och naturligtvis kan ett golv ha skador som inte låter sig repareras som exempelvis vattenskador eller alltför många spruckna stavar i ett parkettgolv. 

Golvslipning i Stockholm av äldre hus

En villa som byggts för länge sedan har sannolikt byggts med en stor manuell arbetsinsats. Karl och hans fru Ingrid har köpt ett sådant hus en bit utanför Stockholm. Villan har genomgått en omfattande renovering med bland annat ledningsdragning för vatten och avlopp. Nu återstår att göra något åt interiören, där golv och väggar ska fräschas upp.

Ingrid vill ha väggarna i vardagsrummet målade i vitgrå färg så att deras tavlor inte ska störas av mönstrade tapeter. Och den heltäckningsmatta som finns ska förpassas till soptippen. När Karl lyfter på mattan lyser han upp. Under mattan finns ett parkettgolv. Det känns nästan som om parketten ber om ursäkt för sin existens och beklagar att det är slitet.

Inspektion före golvslipning i Stockholm

Ett parkettgolv kan ju inte rå för att det blivit slitet. Skulden till detta är oftast dans med vassa klackar och skosulor med grus samt allmän omild behandling. Att parkettgolven fått sona detta genom att döljas av en heltäckningsmatta är orättvist. Men Karl och Ingrid kan se detta som en fördel. Parketten har säkert inte slipats och då kan det behandlas flera gånger i framtiden.

Men att slipa golv är inget för en amatör. En slipmaskin ska försiktigt dras över stavarna så att de inte förstörs. Av respekt för golvet avstår Karl från golvslipning på egen hand. Han kontaktar därför ett golvslipningsföretag i Stockholm. Den golvslipare som kommer för besiktning av golvet konstaterar att det finns några skadade stavar och mindre vattenskador i anslutning till radiatorerna.

Offert på golvslipning i Stockholm

“Det här golvet kan vi slipa om”, säger golvsliparen. “Om jag får göra jobbet byter jag skadade stavar och dessutom byter jag de slitna trösklarna mellan rummen”, fortsätter han. “Ni måste se över radiatorerna så att de inte läcker vatten, men de vattenskador och märken som finns i parketten kan jag slipa bort”.

Några dagar efter inspektionen får Karl och Ingrid en offert från golvläggaren. Arbetet ger rätt till rotavdrag i den kommande deklarationen. Innan golvläggaren börjar sitt arbete måste utstickande spikar slås ner i golvet med en hammare. Den insatsen kan Karl utföra. Sedan ska eventuella möbler i rummet tas undan. Efter slipning lackeras parketten och vardagsrummet blir glänsande.